2012. október 8., hétfő

Először Királyházán

Mielőtt leírnám Szeder első vérebes tapogatózásának részletes történetét, had kanyarodjak vissza a rendszer másik fontos eleméhez, a (leendő) vérebvezetőhöz vagyis magamhoz. Bizonyos témákon belül olvasott embernek tartom magam, bár az is igaz, hogy minél többet tudok, annál jobban látom, hogy mekkora a világ, vagyis, hogy mennyit nem tudok még. Szerkesztőként, íróként falom a könyveket, de a vérebes szakirodalom áttanulmányozása komolyan frusztráló esemény volt. Be kellett valljam, hogy arcpirítóan keveset tudok a vadászatról, hiába vadászom és olvasom a témát évek óta...

Figyelmes vadásztársak révén jutottam hozzá a legfontosabb szinte beszerezhetetlen szakirodalmakhoz, és letaglózó volt belemélyülni az ismeretekbe. Kétségbeejtően bizonytalanná tett a vérebezés hatalmas ismeretanyaga. Meg tudom csinálni? Meg lesz hozzá a kitartás? Elég jó vagyok hozzá? A magammal szembeni kétségek tisztázása szerencsére még a kiskutyus beszerzése előtt megtörtént, és ez az amit javaslok mindenkinek. Először szembesítse magát a feladattal, azután döntsön. És mondom mindezt úgy, hogy még csak elméletben gondolom magam elégnek a kezdéshez (messze nem a vérebvezetéshez), a gyakorlati munka pedig még szinte el sem kezdődött.



Szeder első bevezető napja október 1-én történt. Szép napos reggel, Királyháza... Nem lehetne jobb alkalom. A kis kutyus összegömbölyödve aludt az anyósülésen, és már messze nem félt annyira az autózástól, mint az első alkalommal. Azért még kihagyta volna valószínűleg, ha ő döntene.

Tomi vérebei – Basa és Rocky – barátságosan köszöntötték a kis fajtatársat, aki viszont komolyan megilletődve, fülét farkát behúzva fogadta a közeledést. Spuri vissza a terepjáró alá, és onnan figyelte a két kutya játékát. Némi akklimatizálódás, és a gazdi megnyugtató közelsége hatására kimerészkedett, és fel-felvette a két nagy kutya ritmusát. Tomi már előző nap bekészített szarvas belsőségeket és némi vért, hogy megízlelje a kicsi először életében a vadszagot. Szeder érdeklődve figyelte az eseményeket, bizalmatlanul, de erős kíváncsisággal közelített Tomi véres kezéhez. Én persze aggódtam, hisz a vadhúslé kudarca azért kicsit elbizonytalanított. Mi van ha nem is érdekli a városi blökit a vadszag? Szerencsére az ösztönök, és az ősök génje nem felülírhatóak holmi flaszterszaggal: Szeder felcsapott farokkal közelített a vonszalékhoz, majd jóízűen, elégedetten el is fogyasztott pár falatot nagy megelégedésemre. Nem lesz ez aszfaltkutya már biztosan.

(történt: 2012. október 1.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése